Η νέα σχολική χρονιά σιγά σιγά ξεκινά. Άγχος με τις δυσκολίες που συνάντησαν φέτος τα παιδάκια μας.Αναζητούμε μια δασκάλα για μαθήματα που θα βοηθήσει στα ενδεχόμενα κενά που υπάρχουν.Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η χημεία που πρέπει να έχει το παιδί μας με το δασκάλο /τη δασκάλα του για τα κατ’οίκον μαθήματα και, το πιο σημαντικό, να έχουμε συζητήσει μαζί με το παιδί μας και να το έχουμε προετοιμάσει θετικά για τις επιπλέον ώρες μαθήματος.Να του/της εξηγήσουμε ότι είναι για το καλό του /της και να καταστησουμε σαφές ότι αν δεν του αρέσει η διαδικασία ή κάτι τον/την ενοχλεί θα το ξανασυζητησουμε.Είναι πολύ σημαντικο να υπάρχει ψυχολογική προετοιμασία.Κλείνοντας αξίζει να σημειώσω ότι τα κατ’οίκον μαθήματα έχουν σκοπό να προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα αυτορρυθμισης. Ο / Η συνάδελφος προσφέρει τα εφόδια στο παιδί και τις γνώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να μπορεί να λύσει μελλοντικά μόνος /η μία άσκηση που μέχρι τώρα τον /την δυσκόλευε και είναι επίσης σημαντικό να το επισημάνουμε στα παιδιά μας.Το τονίζω γιατί πολλές φορές τα παιδιά μας μαθαίνουν στην βοήθεια από το γονέα ή τον εκπαιδευτικό και διστάζουν να βασιστούν στις ικανότητες τους και να προσπαθήσουν. Φοβούνται την αποτυχία ή εγκαταλειπουν εύκολα γιατί ξέρουν ότι κάποιος θα βοηθήσει.Πριν κάνουμε οτιδήποτε λοιπόν συζητάμε με το παιδί μας.
“Πρέπει να ακούμε το παιδί μας, τις επιθυμίες του, τις δυσκολίες του….Μαθαίνουμε και εμείς Μαζί του / της”
Θέλω να αγοράσω βοηθήματα ώστε να είμαι σε θέση να βοηθήσω το παιδί μου αλλά δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο. Ένα βοήθημα μπορεί να μην παρουσιάζει πολλές αποκλίσεις με κάποιο άλλο. Όμως….Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι σε θέση να αυτορρυθμιστούν κατά την επίλυση των ασκήσεων και να κατακτήσουν επαρκώς τη διδακτέα ύλη:
Α) Θέλουμε τα παιδιά μας να κρατούν σημειώσεις την ώρα του μαθήματος, ώστε πριν κάνουμε χρήση του βοηθήματος να δούμε τι έχει παραδώσει ο εκπαιδευτικός. Συνήθως οι ασκήσεις που αναθέτει για το σπίτι δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έχει διδάξει και πολλές φορές μπορεί να τα έχει παραδώσει με τον δικό του τρόπο, προτείνοντας κάποια “κόλπα” για διευκόλυνση του μαθητή- βλ. μαθηματικά – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί, αν στο βοήθημα παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που διδάχθηκε.
Β) Θέλουμε κάποιο βοήθημα που δεν παρουσιάζει μόνο τις λύσεις στις ασκήσεις του σχολείου, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να προσφέρει και επιπρόσθετες ασκήσεις για εξάσκηση αλλά και επιπλέον παραδείγματα και εφαρμογές.
Γ) Το βοήθημα που θα επιλέξουμε πρέπει να μας ταιριάζει και να είναι αρεστό και στα παιδιά μας. Μπορεί ένας εκδοτικός οίκος να παρέχει τα καλύτερα βοηθήματα όμως αν η χρήση του δυσκολεύει εμάς ή το παιδί μας και δεν ταιριάζει στο μαθησιακό του προφίλ, καλό είναι να επιλέξουμε κάποιο άλλο.Συμπερασματικά: Πηγαίνουμε σε κάποιο βιβλιοπωλείο μαζί με το παιδί μας και ξεφυλλίζουμε τα βοηθήματα . Εάν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξεφυλλίζουμε ηλεκτρονικά το βοήθημα, καθώς πολλοί εκδοτικοί οίκοι παρέχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους.Τέλος μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι το βοήθημα δεν το χρησιμοποιούμε για να αντιγράφουμε τις σωστές απαντήσεις, αλλά σαν οδηγό στη διδακτέα ύλη. Καλό είναι για αρχή να δείξουμε στο παιδί μας πώς μελετάμε σωστά ένα βοήθημα και τις λύσεις που προσφέρει.Στα θεωρητικά μαθήματα για παράδειγμα μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί μας πώς θα απαντούσε, ακολουθώντας όμως μια συνοχή στη σκέψη του και στο προφορικό του λόγο και κρατώντας σύντομες σημειώσεις στο τετράδιο. Έπειτα μπορούμε όντας δίπλα στο παιδί μας, να του ζητήσουμε να διαβάσει την προτεινόμενη λύση του βοηθήματος και να υπογραμμίσει τα πιο σημαντικά (ενισχύει την κριτική ικανότητα). Τέλος του ζητάμε να κλείσει το βοήθημα, να μας επισημάνει αν θέλει να προσθέσει κάτι στις σημειώσεις του και έπειτα να γράψει τη δική του απάντηση.Για τα θετικά μαθήματα συνίσταται να μελετήσει τις εφαρμογές και τα αντίστοιχα παραδείγματα και αν θέλει να τα αξιοποιήσει ως οδηγό για τις ασκήσεις που έχει να λύσει. Καλό είναι να μην συνηθίσει να βλέπει απευθείας τις λύσεις, προτού προσπαθήσει, καθώς με αυτό τον τρόπο θα συνηθίσει στην “εύκολη παραίτηση” και στην αναζήτηση “βοήθειας”. Σε περίπτωση που κολλήσει κάπου, μπορούμε εμείς να δώσουμε ένα χιντ, συμβουλευόμενοι το βοήθημα και τις σημειώσεις του εκπαιδευτικού, για να μπορεί να προχωρήσει. Με λίγα λόγια τα βοηθήματα των θετικών μαθημάτων τα αξιοποιούμε μαζί με το παιδί μας για τις εφαρμογές και τις επιπρόσθετες ασκήσεις και όχι για τις έτοιμες λύσεις.Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου